Válogatott napi évfordulók

2023. június 19. 00:07 - hudobny

125 éve született EISEMANN MIHÁLY

2023. június 19-én 125 éve született EISEMANN MIHÁLY zeneszerző

A Bács megyei Paripásról került a fővárosba, a Zeneakadémián Kodály és Weiner Leó tanítványa volt. Nagy tehetségnek mutatkozott, így természetesen nem tudott megélni. Ezért aztán kávéházakban zongorázott, ahol alkalomadtán saját szerzeményeit is előadta, s időközben beleszeretett Budába. A vén budai hársfák című slágerét már ez a szerelem ihlette, s követte a többi, Budát csodáló népszerű dala, valamint az örök slágerek, a Szeret-e még, vagy a Lesz maga juszt is az enyém.

Alig múlt harmincéves, amikor bemutatták első operettjét, a Miss Amerikát, amely igazi hollywoodi ihletésű revű volt, és óriási siker lett. A látványosság uralt mindent, egyes kritikusok meg is jegyezték, hogy "a főszereplők úgyszólván teljesen eltűnnek a görlök sokadalmában", pedig az egyik főszereplő Kabos Gyula volt, s ő igazán nem szokott elveszni. Több mint harminc operettet komponált, köztük az Én és a kisöcsémet, a Fiatalság - bolondságot, a Fekete Pétert, a Füredi Annabált. Egyik jobb mint a másik, sokat közülük a világ több nagyvárosában is bemutattak. Számos filmzenét írt, az ő dalait énekelték például a Hyppolit, a lakájban, valamint az Egy csók és más semmiben. 1944-ig szinte minden évben volt Eisemann-bemutató Pesten, de előfordult, hogy egy évadban több is.

Pedig a kritikusok már akkor sem szerették a könnyedebb műfajokat, a zenével még csak-csak megbékéltek, de a szövegkönyveket ki nem állhatták, amint Eisemann operettjeiről is írta valaki: "E librettóknak nincs más szabálya, mint a gyermetegség, de ezt aztán száz százalékig betartják." (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr118143118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása