Válogatott napi évfordulók

2023. június 20. 00:02 - hudobny

50 éve hunyt el KELETI MÁRTON

2023. június 20-án 50 éve hunyt el KELETI MÁRTON filmrendező

Egy anekdota szerint Thurzó Gábor a háború után azt mondta; Keleti Mártonra kellene bízni a filmgyártás beindítását, mert annyira profi, hogy egymaga képes leforgatni az egész évi filmmennyiséget. Ez különben nem nagy túlzás, hiszen a háború után Keleti rendezte az első filmet, A tanítónőt, és később is alaposan kivette részét a "filmes norma" teljesítéséből, hiszen harmincöt filmet készített, s ebben még nincs benne a tévé részére forgatott tucatnyi produkciója. S nem ám összecsapott fércművekkel állt elő, hanem alaposan kimunkált sikerfilmekkel, ennek köszönhetően azok máig nagyon népszerűek, a Civil a pályán, A tizedes meg a többiek, a Mágnás Miska, a Hintón járó szerelem, a Fel a fejjel, a Hattyúdal, vagy a Butaságom története rendszeresen látható a különböző tévécsatornákon ma is.

Annak ellenére tisztelték művészi tehetségét, hogy meggyőződéssel hirdette a siker fontosságát, mondván: közönség nélkül nincs mozi. Ezért aztán a filmkészítés valamennyi mozzanatánál jelen volt, beleszólást követelt magának a legapróbb részletek meghatározásába is. De nincs mit csodálkozni ezen, hiszen már Thurzó Gábor is megmondta: Keleti Márton vérbeli profi volt, "a megtestesült Hollywood". (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr4618143132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása