Válogatott napi évfordulók

2023. november 16. 00:06 - hudobny

930 éve hunyt el SKÓCIAI SZENT MARGIT

2023. november 16-án 930 éve hunyt el SZENT MARGIT, Skócia "magyar" védőszentje

Halálának pontos időpontja csupán hagyomány, csakúgy mint származása, ami szerint Szent István király és Boldog Gizella unokája. Az apja, Edward ugyanis angolszász herceg volt, aki testvérével, Edmunddal 1016-ban elmenekült hazájából, amikor a hódító dánok megölték apjukat, Vasbordájú Edmund királyt. A trónörökös királyfiak Novgorodban leltek menedéket, s Jaroszlav kijevi fejedelem udvarában élt két száműzött magyar herceg is, András és Levente.

A négy hontalan ifjú szoros barátságot kötött, s amikor Andrást 1046-ban hazahívták, vele jött a két angol herceg is. Edward ekkor már nős ember volt, a német-római császár unokahúgát, Ágotát vette feleségül, így Margit - akinek ereiben valójában tehát nem csörgedezett magyar vér - csecsemőként került hazánkba. Tíz évig élt nálunk, szüleivel 1057-ben tért vissza Angliába. Edwardot két nappal azután, hogy megérkezett angol földre, megmérgezték, Margitot az anyja nevelte fel, és végül hozzáadta III. Malcolm skót királyhoz. Kiváló feleség lett belőle, kicsapongó férjét még arra is rávette, hogy éjszakáit imádkozással töltse. Szigorú asszony hírében állt, gyermekeit is nagy fegyelemben nevelte, ugyanakkor viszont segítette az árvákat és a szegényeket.

A nép őszintén tisztelte, 1250-ben Margit lett Skócia védőszentje, és emléke azóta is nagy tiszteletnek örvend. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr4518259447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása