Válogatott napi évfordulók

2023. november 17. 00:02 - hudobny

250 éve született CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY

2023. november 17-én 250 éve született Debrecenben CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY költő

A magyar felvilágosodás és a modern tudományosság egyik korabeli magyar központjában, a híres debreceni Kollégiumban tanult, s gazdag klasszikus műveltséget szerzett. A kollégiumban kezdett verselni is, s későbbi életét egyébként is döntően meghatározta a Kollégium.

Ott történt, hogy szerelemre gyulladt professzorának, Földi Jánosnak a felesége, Juliska iránt, s ebből a fájdalmas kapcsolatból azután csodaszép szerelmes költemények születtek, a Laura-versek. Tanulmányai befejeztével tanárként a Kollégiumban maradt, s az egyik legnépszerűbb oktató lett, amint a korabeli krónikás írta: "óráira a diákok mint teátrumra, egymást törve mentek". Első hatalmas kudarca is az iskolához kötődött; felvilágosult gondolatai miatt perbe fogták, és örökre kizárták az iskolából. Ezután nyakába vette az országot, és csakhamar megismerkedett élete másik szerelmével, Vajda Juliannával, a Lilla-versek múzsájával. Lillát azonban férjhez adták, s a csalódott Csokonai szinte belehalt nagy bánatába.

Keserves sorsa a magyar irodalom talán legszebb verseit szülte, például A reményhez című csodás elégiát. Szíve bánatára az irodalomban keresett vigaszt, de műveit sem becsülték. A magyar felvilágosodás legnagyobb lírikusa nevesincs költőként halt meg. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 25% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

Megrendelés esetén a képen látható könyvet antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr4518260209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása