Válogatott napi évfordulók

2023. november 19. 00:03 - hudobny

320 éve halt meg EUSTACHE DAUGER

2023. november 19-én 320 éve halt meg EUSTACHE DAUGER, a titokzatos "Vasálarcos"

Hogy valójában kinek az arcát takarta a vasálarc, máig nincs tisztázva, a történet tele van rejtélyekkel, amelynek megfejtésében azóta olyan nagyságok szorgoskodtak, mint Voltaire vagy Alexandre Dumas.

A legismertebb verzió - Voltaire feltevése - szerint a híres rab XIV. Lajos ikertestvére volt, a Napkirály így akarta ugyanis elejét venni a reá megszólalásig hasonlító veszélyes trónkövetelő fellépésének. Megalapozottabbnak látszik az a feltevés, hogy a valójában fekete bársonyból készült "vasálarc" a hírhedt pénzügyminisztert, Fouquet-t takarta, ám ő 1680-ban meghalt a börtönben, vasálarcos rab pedig még több mint két évtizeden át raboskodott.

Ezért a kutatások újabban azt feltételezik, hogy a nevezetes maszkot többen is viselték, a félelmetes pénzügyértől ugyanis annyira tartott a hatalom, hogy még pusztulását is rejtélyek köré vonta. Ezért aztán Fouquet halála után annak "vasálarcát" többen is megörökölték, amely 1694-ben került Eustache Dauger arcára, aki 1669-ben került börtönbe, s idővel Fouquet bizalmasa lett.

De még őt sem engedték "saját jogán" meghalni, a halotti anyakönyvbe Merchioli néven jegyezték be, még jobban megkeverve ezzel az ügy egyébként is szövevényes szálait. (Kalendárium Press)

A képen látható könyv 30% kedvezménnyel rendelhető egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8618261493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása