Válogatott napi évfordulók

2023. november 21. 00:08 - hudobny

305 éve született HATVANI ISTVÁN

2023. november 21-én 305 éve született HATVANI ISTVÁN természettudós

Gyerekként sokat betegeskedett, és állítólag pocsék memóriája volt, úgyhogy nem jósoltak neki valami fényes jövőt. Még a debreceni Kollégiumba se vették fel, ő azonban nem csüggedt el, és szívós tanulással kiváló tudóssá képezte magát. Megtanult németül, görögül, latinul és héberül, s oly kitűnő orvos lett, hogy külföldi egyetemek sora csábította katedrát ajánlva neki. Hatvani azonban hazajött Debrecenbe, és 37 évig oktatott a Kollégiumban.

Elsőként ő tanított hazánkban kémiát, és szokatlan kísérletei miatt elterjedt róla, hogy az ördöggel cimborál. Pedig komoly tudós volt; csillagászati megfigyeléseket végzett, kétszáz gyógyszer receptjét dolgozta ki, egzakt matematikai módszerekkel elemezte a debreceni csecsemőhalandóság adatait, megteremtve ezzel a magyar egészségügyi statisztikát. Foglalkozott a gyógyvizek hatásvizsgálatával, és 2 tizedes pontossággal határozta meg Debrecen földrajzi szélességét, de volt gyakorló lelkész, és nagyhírű prédikátorként is ismerték.

Ezek után nem véletlen, hogy csodálták kortársai és az utókor egyaránt, ő volt az "ördöngős Hatvani". Alakja köré legendák szövődtek, amelyek egykorú terjesztésében Kazinczy Sámuel járt az élen. Később Arany János költeményben örökítette meg alakját, Jókai Mór pedig róla írta A magyar Faust című könyvét. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr1318261511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása