Válogatott napi évfordulók

2023. november 23. 00:02 - hudobny

140 éve született JOSÉ OROZCO

2023. november 23-án 140 éve született JOSÉ OROZCO mexikói festő

Zseniális honfitársától, Diego Riverától eltérően ő nem az európai festészet hagyományaiból építkezett, hanem az azték kultúra örökségét kutatta, és használta fel műveiben. Nem fogadta el az európai művészek kötöttségét, azt, hogy a művészet a régi görögök örökségeképpen mindig emberléptékű. Így azután hatalmas méretű murális kompozíciókat alkotott, virtuozitása páratlan. Nem érte be annyival, hogy művészetével megragadja a látogatót, igyekezett cselekvésre is bírni. Fő műve a guadalajarai Elnöki palota kupolafestménye.

Számos követője akadt, és nagy tekintélyt vívott ki magának. Amint írták róla: "jellegzetes mexikói karaktere ellenére Orozcót az amerikai földrész minden lakója elismeri mint az első festők egyikét, akik egy születő civilizáció szellemiségét fogalmazták meg". Ugyanakkor az európai művészek nehezen tudták elfogadni, mert úgy ítélték meg, hogy művészete túlságosan szoros szálakkal kötődik hazája történelméhez. (Kalendárium Press)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr1618261519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása