Válogatott napi évfordulók

2023. november 26. 00:03 - hudobny

140 éve született BABITS MIHÁLY

2023. november 26-án 140 éve született BABITS MIHÁLY költő, író, műfordító, akadémikus

Tanárember volt, klasszikus görög és latin műveltséggel, s már első verseskötetével a hazai költészet élvonalába került. S bár pályafutása során sok támadás, gáncs, meg nem értés érte, a legnagyobb irodalmárok között tartották számon mindig. Nagyszerű irodalmi alkotások sorát alkotta meg, híres műve Jónás könyve című elbeszélő költeménye, Halálfiai című családregénye, és nagyon értékes műfordítói munkássága, Dante Isteni színjátékának magyarítása a magyar műfordítás egyik csúcsteljesítménye.

A Nyugat főszerkesztőjeként szinte élet és halál ura volt a korabeli irodalomban, hiszen a folyóirat számított a színvonal és a siker zsinórmértékének. Babits tekintélyére jellemző, hogy Baumgarten Ferenc Ferdinánd őt tette meg alapítványa kurátorának, így Babitsnak óriási szerepe volt a tekintélyes Baumgarten-díj odaítélésében.

Nem kétséges, hogy élvezte is hatalmát, kivételes - legjobb monográfusa, Kardos Pál jelzője szerint "mérhetetlen" - becsvágy fűtötte ugyanis - de persze csak az irodalom terén. Már kora ifjúságától költőfejedelem akart lenni, s mindent meg is tett érte, még hazudott is. Nem bántó ezt kijelenteni róla, ő maga vallotta be. Egyik korai versében ugyanis így írt: "Hajnalka volt az édesanyám, / hajnalra születtem én." Mire azonban nagy költővé érett, megtanulta, hogy a költő nem hazudhat, ezért aztán bevallotta a három évtizeddel korábbi turpisságot. "Meg kell itt vallanom - írta -, hogy este születtem, nem pedig hajnalra, mint ahogy egy fiatalkori versemben írtam, lelkiismeretlenül, tisztán a rím és a mérték kedvéért." (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press a Babits Mihály összegyűjtött versei című kötetet kínálja antikvár példányban. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr6618267249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása