Válogatott napi évfordulók

2023. december 08. 00:02 - hudobny

80 éve született JIM MORRISON

2023. december 8-án 80 éve született JIM MORRISON amerikai rockzenész

Az amerikai rockzene talán legnagyobb fenegyereke hetvenöt éves lenne ma, de már 1971 óta nincs köztünk. A végzete ugyanaz volt, amiért rajongók milliói csodálták: felfokozott érzelmek, s ennek arányában felfokozott energiák, amelyekkel - sajnos - nem tudott értelmesen gazdálkodni, kábítószerre adta a fejét. A vég Párizsban, egy hotelszobában érte, de nem tudni pontosan, hogy a szesz vagy a drog vitte-e el szegényt.

Jim - amint azt mindenki tudja - a hatvanas évek egyik legjobb csapata, a Doors frontembere volt, származására nézve pedig egy amerikai vezérkari tiszt fia és szemefénye. Olyan háttérnek fordított hátat, amelyért mások talán mindent odaadtak volna. A Doors 1965-ben alakult, s nevéhez híven kapukat akart nyitni egy új világ felé. Jim mellett a billentyűs, fúvós - egyszóval zseni - Ray Manzarek, a dobos John Densmore és a gitáros-basszusgitáros Robbie Krieger mind mestere volt hangszerének, ráadásul kitűnően énekeltek.

Köteteket írtak a fiúkról, a hazai könyvpiacon is jelent meg egy remek életrajzuk. Rajongóik nyilván kivülről fújják dalaik és nagylemezeik címét. Éppen csak az illendőség kedvéért néhány dalcímet azért megemlítünk: Light My Fire, Shaman Blues, Hello I Love You, Touch Me, When The Music's Over, The End. Hét lemez és több kitűnő koncert jelzi a Doors útját, miközben az alkohol és a drog végezte a maga pusztító munkáját, s gyorsan felőrölte Jim energiáit.

Morrison halála után Ray Manzarek próbálta ugyan megtartani a lendületet, de bármennyire is kiváló billentyűs, kevés volt a legenda továbbviteléhez. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5318275351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása