Válogatott napi évfordulók

2023. december 14. 00:09 - hudobny

10 éve hunyt el PETER O'TOOLE

2023. december 14-én 10 éve hunyt el PETER O'TOOLE ír származású brit színész

Amikor élete végén az amerikai filmakadémia úgy döntött, hogy életmű Oscar-díjjal jutalmazza a kiváló színészt, ő kicsit sértődötten visszautasította a megtiszteltetést - erre egyébként még nem volt példa a díj történetében.

De Peter O'Toole érveit nagyon meg lehet érteni. Ő fő kifogásként azt hozta fel, hogy még nem vonult vissza, életmű Oscart pedig csak nyugdíjas filmesek kaptak eddig. De mindenki tudta, hogy leginkább azt sérelmezte, hogy a "rendes" Oscar-díjat nem kapta meg, annak ellenére, hogy hétszer jelölték a magas kitüntetésre. Nem is érti az ember, hogy miért nem nyert soha, hiszen nagyszerű alakítások egész sora fűződik a nevéhez olyan népszerű, de művészileg is értékes filmekben, mint a La Mancha lovagja, az Arábiai Lawrence, Az oroszlán télen, a Murphy háborúja és Az utolsó kínai császár. És sokak szerint igaza is volt, mert tényleg nem vonult vissza, még az ominózus időszakban is három filmje is a mozikba került. Ám az Oscar-díjat odaítélő nagyokosok sem változtak, nem sokkal ezután a Vénusz című filmben nyújtott parádés alakításáért ugyan megint jelölték az Oscar-díjra, de megint nem kapta meg.

Nála sokoldalúbb színész kevés volt  a pályán, éppen csak szemezgetve utolsó alakításai között: a Trója című szuperprodukcióban Priamosz trójai királyt alakította, az Augustus című történelmi filmben pedig a címszereplő római császárt, ugyanakkor boldogan elvállalta a L'ecsó című rajzfilm egyik szinkronszerepét. S míg sok veterán kollégája lesújtó véleménnyel van a legújabb nemzedékről, ő nem bántotta soha a fiatalokat, pedig neki Katharine Hepburn volt egykoron partnere. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr318280489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása