Válogatott napi évfordulók

2023. december 23. 00:04 - hudobny

105 éve született MÁNDY IVÁN

2023. december 23-án 105 éve született MÁNDY IVÁN író

A rossztanuló gyerekek példaképe lehet, mert iskolai szereplésével bizony nem nagyon dicsekedhetett. A gimnázium ötödik osztályából ki is maradt, s tanulmányait később sem folytatta, szegény édesanyja sosem bocsájtotta meg neki, hogy nem érettségizett le.

Ahogy mondani szokás, az élet iskolájába járt, s bizony a Józsefváros, közelebbről a Mátyás tér és a Teleki tér környéke remek iskola egy mindenre kiváncsi ifjúnak. Ő pedig megfigyelt mindent maga körül, kivált persze az embereket, s megfigyeléseit remek stílusban papírra is vetette. 25 évesen már kisregénye jelent meg, s bár akkoriban pár évig még állásban is volt, az ötvenes évek közepéből kizárólag az írásból élt. Ha szerencsésebb helyre pottyantja a sors, milliomos sztáríró lehetett volna belőle, hiszen könyvei óriási közönségsikert arattak, különösen ifjúsági regényei voltak a gyerekek kedvencei - akik akkortájt még olvastak is szabadidejükben. Szinte évente megjelent egy-egy Csutak-könyve, amelyeket később tévéfilmekben is feldolgoztak. Hasonló sorsa jutott a Régi idők mozija című novellája is, amely egyben talán legismertebb alkotása.

Jellegzetesen ironikus stílusban írt, s ő maga is kissé szomorkás ember volt. Talán mert vágyai és a kor, amelyben élt nem passzoltak egymással. Ő Krúdy-korában szeretett volna Szindbád lenni, ezért bánatosan élte meg, hogy sorra bezárták kávéházait, átalakították kiskocsmáit. Vele nem csak egy nagy író, de egy életforma is távozott. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3318286707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása