Válogatott napi évfordulók

2023. december 27. 15:16 - hudobny

75 éves GÉRARD DEPARDIEU

2023. december 27-én 75 éves GÉRARD DEPARDIEU francia színész

Élete filmre kívánkozna, hiszen ha fiatalon azt mondja neki valaki, hogy egyszer az európai film legnagyobb, Amerikában is méltányolt sztárja lesz, alighanem kineveti. Vagy még inkább, kiüti, serdülőként ugyanis ő volt a környék réme, sokszor megesett, hogy békés járókelőket ütött le és rabolt ki társaival, s ha a jó balhé kedvéért nem próbálkozik meg a színészettel, alighanem a börtönben végzi.

Színésznek is azért állt persze, hogy ne kelljen dolgoznia, korábban sok mindennel próbálkozott, volt hajóinas és borbély, olcsó lebujokban bokszolt - amint laposra vert orra máig bizonyítja -, és árult levest vakoknak, de egyik se tetszett neki. A színészmesterség elsajátítása sem ment könnyen, az iskolából még azelőtt kicsapták, hogy előrehaladt volna irodalmi tanulmányaiban, ezért kezdetben a legcsekélyebb műveltségnek is híján volt, amikor kezdőként megkapta a Tartuffe főszerepét, jószerivel azt se tudta, ki az a Moliére.

De őstehetség volt, olyan kivételes zseni, hogy mindent elnéztek neki. Felfedezése óta szinte harcolnak érte a filmrendezők, több mint száz filmet forgatott, s olyan nagysikerű mozikban parádézott, mint Az utolsó metró, a Danton, a Cyrano, a Zöld kártya, a Zűrangyalok, az Asterix és Obelix: A Kleopátra-küldetés és a Balhé. Az 1492 - A Paradicsom meghódítása című filmje óta pedig sok amerikai csak az ő személyével tudja elképzelni, milyen volt Kolumbusz Kristóf.

A proligyerekből lett világsztár azonban máig nem felejti, honnan indult, kedves, közvetlen, barátságos fickó, aki nemigen büszkélkedik azzal, hogy színész. Az útlevelébe is azt íratta, foglalkozása: bortermelő. Már legalábbis a franciába, mert tíz évvel ezelőtt a magas adók elől Oroszországba költözött, és az állampolgárságot is megkapta. Úgyhogy évek óta orosz útlevele is van.  (Kalendárium Press)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9518289505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása