Válogatott napi évfordulók

2023. december 28. 00:06 - hudobny

70 éves RICHARD CLAYDERMAN

2023. december 28-án 70 éves RICHARD CLAYDERMAN francia zongoraművész

Már kiskorában barátságot kötött a fekete és fehér billentyűkkel, de nem is nagyon menekülhetett volna a zene elől, hiszen az édesapja zongoratanár volt. A kis Philippe - valójában ugyanis Philippe Pages a neve - hatévesen már zongorázott, később zenei versenyekre járt és alighanem a komolyzene komoly művésze lenne, ha a barátaival viccből nem alakít egy rockzenekart. Így került a könnyűzenészek közelébe, mások mellett Johnny Hallyday-t kísérte, s egy szép napon egy lemezcég felkérte, hogy játssza el a Ballada pour Adeline című számot.

Ez 1976-ban történt, Philippe 23 éves volt akkor, és a dal szédítő sikere megváltoztatta elképzeléseit. Felhagyott komolyzenei terveivel, fehér öltönyt húzott, felvette művésznevét és leült a fehér zongora mellé. A szőke hajú, kék szemű, igéző tekintetű fiatalember pár év alatt meghódította a nagyvilágot, ne szépítsük a dolgot, főként a nőket. Sikerei az eget ostromolják, az említett Balladából már 25 millió lemezt adtak el a világ negyven országában, de emellett van hetven platina- és több mint 250 aranylemeze. Repertoárja 1200 dalból áll, úgyhogy van miből válogatnia koncertjein. Szeret is fellépni, volt olyan év, hogy 200 koncertet adott, sokszor azt sem tudja szegény, hogy hol van. Mi is csak azt tudjuk, hogy többször járt nálunk is, pár éve ő volt az Operabál sztárvendége.

Bizonyára sok bálozó magyar anya szívét törte össze újfent, de sajna hazament a szeretteihez. Normandiában él a feleségével, két gyereke már felnőtt ember. A házában persze nem égnek gyertyák, és nem zakóban, hanem pólóban, farmerben jár. Egyébként mint a legnépszerűbb zongorista bekerült a Rekordok Könyvébe, egy német újságíró pedig így méltatta érdemeit: "többet tett a zongora népszerűsítéséért mint bárki Beethoven óta". (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3218289525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása