Válogatott napi évfordulók

2024. január 05. 08:01 - hudobny

10 éve hunyt el EUSEBIO

2024. január 5-én 10 éve hunyt el EUSEBIO portugál labdarúgó

Amikor az ezredforduló lázában megválasztották a XX. század legjobb portugál sportolóit, a focisták között óriási fölénnyel Eusebio lett az első. Kicsit pikáns lett a végeredmény, hiszen Eusebio Ferreira da Silvát 1942-ben még az ibériai ország távoli afrikai gyarmatán, Mozambikban anyakönyvezték, és ha nem derül ki tehetsége a labdarúgáshoz, talán még most is ott, a világ egyik legszegényebb országában élne.

De 18 évesen Lisszabonba került, a leghíresebb portugál csapatba, a Benficába, amely aztán az ő vezérletével érte el történetének legnagyobb sikereit. Hogy mást ne mondjunk a Benfica akkoriban négyszer játszott BEK-döntőt. Eusebio természetesen oszlopos tagja volt a válogatottnak is, 64-szer játszott portugál nemzeti színekben, és 41 gólt rúgott. Nem is lepődött meg senki azon, hogy a hatvanas években a fekete fiút nyolcszor is beválasztották az Európa-válogatottba, 1965-ben pedig ő kapta az Aranylabdát.

De nem csak tisztelték, sokan szerették is, kedves, közvetlen ember volt. Egy rendezvényen kiderült, hogy egy napon ünnepli a születésnapját a nála pontosan öt évvel fiatalabb Tostaóval, és jó barátságot kötött szintén világklasszis ellenfelével. Később sokat ugratták egymást. Az 1966-os vébét követően egy fogadáson együtt szomorkodtak, hogy a portugálok nem jutottak be a döntőbe, miután kikaptak az angoloktól - az egyetlen portugál gólt persze Eusebio lőtte -, és ugyanígy jártak a brazilok is, pedig a sorsdöntő meccsen Tostao is gólt lőtt, szintén az egyetlent. De ez is kevés volt a magyarok ellen, Bene, Farkas és Mészöly góljával 3:1-re mi nyertünk. Talán igaz se volt...

Az viszont igaz, hogy a nagyszerű focista immáron tíz éve az égi focipályákon anekdotázik megannyi világsztárral. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3418295619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása