Válogatott napi évfordulók

2024. január 06. 00:03 - hudobny

25 éve hunyt el TICHY LAJOS

2024. január 6-án 25 éve hunyt el TICHY LAJOS labdarúgó

Az akkoriban Európa-klasszisnak számító Bp. Honvéd játékosa volt, válogatottként pedig még éppen elkapta az Aranycsapat korszakát, s így egytucatszor játszhatott együtt Puskás Öcsiékkel. Egyébként pontosan hetvenegyszer volt válogatott, egy híján félszáz gólt lőtt a címeres mezben, s ezzel nem csak a magyar ranglistán, de világviszonylatban is a legjobbak között jegyzik. Két világbajnokságon járt, s nagy csalódás volt, amikor az 1964-es Európa-bajnokságon "csak" bronzérmet szerzett társaival.

A mai játékosoknak és drukkereknek emlékeztetőül; annak idején a franciák 3:1-es legyőzésével jutottunk be az elődöntőbe - a meccsen Tichy két gólt lőtt -, a bronzmeccsen pedig a dánokat vertük meg ugyanilyen arányban - s azt sem érdektelen megemlíteni, hogy Tichy egy kordzakót és egy szövetnadrágot kért, hogy a Lokomotívból a Honvédba szerződjön. A legtöbb válogatott gólt különben 1959-ben a svájciaknak lőtte a Népstadionban, amikor a 8:0-ás győzelemből négy góllal vette ki a részét. Egyébként klasszikus középcsatár poszton brillírozott, ötször volt magyar gólkirály - amint az a róla szóló Szikrázó cipők című könyv alcíméből is kiderült.

De a legnagyobb közönségsikert mégis a pályán kívül aratta, Komora Imre és Tóth Kálmán társaságában ő volt a lábtenisz királya, mindenkit legyőztek, aki ki mert állni ellenük, még a legendás Váczi Jóskáékat is megverték, szegényeknek úgy kellett hazaszalajtaniuk az asszonyokat pénzért, hogy kifizethessék az elvesztett vacsorákat. "Civilben" volt egy legendásan bravúros mutatványa is: feldobott egy pénzérmét, majd sarokkal bepöccintette a kabátzsebébe. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5318296127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása