Válogatott napi évfordulók

2024. január 08. 00:10 - hudobny

700 éve hunyt el MARCO POLO

2024. január 8-án 700 éve hunyt el MARCO POLO olasz utazó

Az élete rendkívül rejtélyes, a dalmátok esküvel fogadják, hogy Korcula szülötte, de aki járt arrafelé, az tudja, hogy erre nem sokat adni. Jellemző, hogy szülőházát mintegy 100 millió forintért rátukmálták egy hollandra, pedig az épület bizonyíthatóan kétszáz évvel a legendás utazó után épült.

Az viszont bizonyos, hogy Marco Velencéből indult el híres útjára kereskedő apjával és nagybátyjával, s olyan jó benyomást tett a mongolok uralkodójára, hogy szolgálatába fogadta. Közel két és fél évtizedig élt a nagy kán udvarában, mikor végre hazatértek, még rokonaik sem akarták megismerni őket. Hogy úti élményeit mi is ismerhetjük, annak köszönhető, hogy egy velencei  hadi vállalkozás résztvevőjeként a genovaiak elfogták, és börtönében diktálta le kalandjait.

Amelyek jó részét bízvást lehet hihetetlennek minősíteni, találkozott például olyan kínai törzzsel, amelynek tagjai anyaszült meztelenül jártak, s azon is elámult a derék velencei, ahogyan Kublaj kán számára kiválogatták a birodalom legszebb lányait, az uralkodó ugyanis több százat fogyasztott belőlük évente. Kulturált európai lévén azon is nagyon csodálkozott, hogy a Mábár tartományban lakó barbárok higiéniai okokból nem ittak egymás edényéből, sőt - alig lehet elképzelni ily csodát - mindennap kétszer mosakodtak.

Imponált viszont a fess legénynek, hogy egyes népek asszonyai férjük halálakor a hamvasztó tűzbe vetették magukat, bár lemondóan - vagy talán, hogy története mégis némiképp hihető legyen - hozzátette: "De azt is meg kell mondanom, hogy ezt csupán néhány hölgy képes megtenni, és nem mindegyik". (Kalendárium Press)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr1418297239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása