Válogatott napi évfordulók

2024. január 09. 00:05 - hudobny

70 éves DÉS LÁSZLÓ

2024. január 9-én 70 éves DÉS LÁSZLÓ szaxofonos, zeneszerző

A kiváló szaxofonos-zeneszerző a hazai dzsessz-élet egyik reprezentánsa, egyben a legkeresettebb session-zenészek egyike. Emellett sok hazai előadó - például a hajdanvolt LGT - kedvelt társa, elő- és háttérmuzsikusa, aki az utóbbi években inkább a zeneszerzésnek él, feloszlatta nagyszerű együttesét, a Trio Stendhalt. Fáj ugyan a szíve az elszalasztott koncertekért, de saját bevallása szerint nem tudja összeegyeztetni a kétfajta tevékenységet.

Kárpótlást talán csak az azóta született alkotások jelenthetnek, a teljesség igénye nélkül: a Valahol Európában és a Geszti Péterrel közösen alkotott Dzsungel könyve című musical -, az Anna filmje, a Szerelem első vérig, a Szamba, A miniszter félrelép, a Kalózok, a Csocsó, a Valami Amerika és a Sose halunk meg című filmek zenéje. Ez utóbbiban hangzott el a Nagy utazás című dal, amely 1992-ben "az év dala" lett, a lemez pedig rá egy évre bearanyozódott. Szaxofonosként fújta már minden valamirevaló előadó lemezén, emellett írt slágereket is, ma is talán mindenki ismeri a Szerelem első vérig című film általa komponált főcímdalát, de jórészt az ő számait énekelte a Geszti Péter vezette Jazz+Az nevű együttes is.

Egyéb munkáit és Kossuth-díján kívüli elismeréseit most hely hiányában nem soroljuk tovább, róla magáról még annyit, hogy a 2001-ben elhunyt jeles politikus, Vásárhelyi Miklós lányát vette feleségül, s a Nagy Imre-per egyik vádlottja vejének lenni sosem volt karrierépítő előny.

Mostani kerek születésnapját ő már megünnepelte, mivel mással: koncerttel.  (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8318298307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása