Válogatott napi évfordulók

2024. január 13. 00:09 - hudobny

210 éve született WASS SÁMUEL

2024. január 13-án 210 éve született Kolozsvárott WASS SÁMUEL író, tudós és aranyásó

Tehetséges politikusként indult, még nem volt húszéves, amikor már közhivatalokat viselt, majd országgyűlési képviselőként és Doboka vármegye főispánjaként tevékenykedett. Részt vett a szabadságharcban, 1849-ben Kossuth Lajos őt küldte Konstantinápolyba, hogy a magyar honvédsereg számára fegyvereket szerezzen, ami azonban csak Amerikában sikerült neki.

Végül New Yorkból indított útnak egy hajórakomány fegyvert az Adria felé, s már majdnem összegyűlt egy újabb szállítmány is, amelyet az Amazonas torkolatvidékéről küldött volna haza, amikor a titkos tervet elárulták. Neki magának is menekülnie kellett, ezernyi kalanddal tarkított útja során átvágott a dzsungelen, és végül nagy betegen ért el Caracasba. Időközben azonban elbukott a magyar szabadságharc, így Amerikában maradt, előbb hajógyári munkásként tengette életét, majd kitört a kaliforniai aranyláz, mire ő is felkerekedett, és aranyásó lett a Sierra Nevada lejtőin. A szerencse végül mellé szegődött, és 1852-ben magyar társaival aranyolvasztó üzemet nyitott, amely nagyon sikeres vállalkozássá nőtte ki magát. Ennek ellenére az első adandó alkalommal visszatért szeretett hazájába, kilenc évi távollét után 1858-ban lépett újra magyar földre. Azonnal ismét belevetette magát a politikai életbe, tagja lett a főrendiháznak és a Tudományos Akadémiának.

Kortársai nagyon tisztelték, igaz magyar ember volt. Egyik művében például így írt a hazaszeretetről: "Szeretjük a helyet, ahol születtünk, ott fogjuk magunkat mindig a legotthonosabbnak, szívünkben legboldogabbnak és legmegelégültebbnek találni. Szerencsésebb helyzetű, boldogabb országokat találhatunk, új hont alapíthatunk magunknak, jó emberek lakhatnak ott a közelünkben, azokkal meg is barátkozhatunk és e barátság kölcsönös, őszinte becsülésen alapulhat. Óh, de mindez a dulce natale solumot - az édes szülőhazát - soha, de soha kipótolni nem fogja." (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr618301439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása