Válogatott napi évfordulók

2024. január 16. 00:03 - hudobny

125 éve született JÓZSEF JOLÁN

2024. január 16-án 125 éve született JÓZSEF JOLÁN, József Attila nővére

Később nagyhírű költővé lett öccsén kívül volt egy húga is, és a három testvér rettentő nyomorúságban nőtt fel, még szappant is alig láttak, s Jolán már felnőtt nő volt, amikor megvette a család első fogkeféjét, természetesen egyet valamennyiüknek. Némi szerencse a szerencsétlenségben, hogy akkor már egy fiatal ügyvéd felesége volt, amikor meghalt édesanyjuk, így az árván maradt Etust és Attilát ők nevelhették, gyámjuk maga az ügyvéd lett. Aki polgári családból származott, de saját anyja is kitagadta, amikor egy mosónő lányát vette feleségül.

S bár a Mama halálakor Jolán férje nagyon eltökélt volt a kis árvák felnevelésében, hamar kiderült, zavarja, hogy együtt kell élniük. Szegény Jolán kezdetben sokat szenvedett ettől, de később úgy-ahogy rendeződtek a dolgok, idővel férje is megbékélt a helyzettel, és sokat segített a gyerekeknek. S persze Jolánnak is, aki valódi "dáma" lett mellette, kádban fürdött, benti vécére járt, sőt, bejárónője is lett. Szeretteit azonban jósorsában sem feledte, s József Attila halála után sokat tett a költő hagyatékának megőrzéséért, akinek életét is jórészt az ő írásaiból, A város peremén és a József Attila élete című könyveiből ismerjük. (Kalendárium Press)

A képen látható könyv 25% kedvezménnyel rendelhető egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3618303321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása