Válogatott napi évfordulók

2024. január 17. 00:05 - hudobny

125 éve született AL CAPONE

2024. január 17-én 125 éve született AL CAPONE amerikai maffiózó

New York sötét Brooklyn negyedében született, s már gyerekként is vásott kölyök volt, a hatodik elemiben például alaposan megverte egyik tanárát, majd befejezettnek nyilvánította elméjének pallérozását, és gengszternek állt. Tizenévesen már kidobóember volt egy kuplerájban, igazi "karrierje" azonban Chicagóban bontakozott ki.

1920-ban érkezett oda, s azonnal egy gyilkossággal tette le  névjegyét, úgyhogy hamar félelmetes hírű bűnöző lett. Az alvilági fővezérséghez - és a többmillió dollárhoz - vezető véres útjának részletei nem valók ide, legyen elég annyi, hogy sokszáz gyilkosság szárad a lelkén. Akkoriban ő volt Chicago valódi vezetője, ő irányította a szeszcsempészetet, neki tejelt a szerencsejáték és a prostitúció, s lekötelezettje volt a város politikai vezetése és a rendőrség is. Mint köztudott, végül adócsalás miatt sikerült börtönbe csukni, s mire kiszabadult luxuscellájából, már halálos beteg volt.

Jellemző különben, hogy relikviáit ma nagy becsben tartják, megvan a cellája, sőt múzeumban mutogatják azt a borbélyszéket, amelyben borotválták. Leghíresebb akciójának, az 1929-es Valentin-napi mészárlásnak a helyszíne egyenesen turistalátványosság lett, s miután az ominózus garázst 1967-ben lebontották, a golyóütötte, véres falat téglánként ezer dollárért eladták egy bártulajdonosnak, aki azokból építette meg a férfivécé falát. A gyönge nők azonban kiverték a balhét, így hetente háromszor, meghatározott időben őket is beengedték a nagyforgalmú illemhelyre, hogy kedvükre kiszörnyülködhessék magukat. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr1118303337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása