Válogatott napi évfordulók

2024. január 18. 00:11 - hudobny

325 éve született MONTESQUIEU

2024. január 18-án 325 éve született CHARLES LOUIS DE SECONDAT MONTESQUIEU francia filozófus

Nemes ember volt - az ősi Secondat család Charles-Louis nevű tagja -, így megtehette, hogy bátran  ostorozza korának ostoba nagyságait. Nem kímélte a királyt és a pápát sem, de olyan szellemes humorral teli kétértelmű mondatokkal csipkedte őket, hogy sosem tudták "megfogni", s miközben hasonlóan éleslátású kortársai fél lábbal állandóan a börtönben voltak, ő mindig megúszta.

Egyébként nagytekintélyű jogász volt, s a törvények alapos ismeretével felvértezve lődözte nyilait a butaság élő szobraira. Az ostobább politikusok persze őrjöngtek, de a szintén eszes XV. Lajos király például azzal próbálta leszerelni, hogy meghívta a palotájába csevegni. Montesqieu attól kezdve félvállról odavetette az ellene támadóknak, hogy épp az imént beszélgetett a királlyal és a még Lajosnál is hatalmasabb királyi szeretővel, Madame Pompadourral, s ezt hallva legbőszebb ellenfelei is visszavonulót fújtak.

A buta, ámde nagyképű hatalmasságokat kigúnyoló művei - például a Perzsa levelek -, valami rejtélyes oknál fogva manapság is nagyon aktuálisnak hatnak, így érdemesek a figyelmünkre, s ahogyan Gyergyai Albert írta: "ezért koccintjuk szívesen a mi mai, magyar borral telt poharunkat az ő bordeaux-i borától piros, XVIII. századi poharához". (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza A világ filozófusai című könyvsorozat vonatkozó kötetét kínálja, 28% kedvezménnyel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr6418305287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása