Válogatott napi évfordulók

2024. január 20. 00:04 - hudobny

90 éve született S. NAGY ISTVÁN

2024. január 20-án 90 éve született S. NAGY ISTVÁN dalszövegíró

Fiatalon dinnyecsősz akart lenni, aztán a katonaság alatt alapvetően megváltoztak a tervei. Részt vett ugyanis a hadsereg kulturális seregszemléjén, s közben rájött, hogy remek íráskészsége van. Leszerelése után egy bárban tíz perc alatt megírta első dalszövegét, aztán találtak egy jótorkú esztergályost a Beloiannisz gyárban, aki a Tavasz bárban elénekelte. Németh Lehel egycsapásra híres lett a Merre jártál tegnap este című dallal, s ezzel S. Nagy István is elindult a pályán.

Slágereinek címe is kitöltené e rovat terjedelmét, éppencsak szemezgetve közöttük említsük meg, hogy az ő műve Aradszky László Pókháló, Máté Péter Elmegyek, Koncz Zsuzsa Rohan az idő, Ihász Gábor Múlnak a gyermekévek, Zorán Fehér sziklák, a Hungária együttes Csavard fel a szőnyeget, a Piramis együttes Becsület és Zalatnay Sarolta Nem vagyok én apáca című dala. Külön kell szólni a Csongrádi Katának magyarított Millió rózsaszál című dalról, mert a népszerű énekesnő a felesége volt. Ez a zene iránt teljesen közömbös emberek számára sem titok, kiderül az énekesnő Millió rózsaszál és Ne add fel című könyvéből is.

Ez utóbbi könyv meglehetősen felkavaró olvasmány, arról szól ugyanis, hogy miként "sikerült ismét visszaimádkoznia a férjét a túlvilágról". A kiváló szövegíró ugyanis a régi bohém idők kései képviselője volt, a kávéházak, a füstös presszók, a csillogó kaszinók fáradhatatlan vándora, és mi tagadás: nem volt ellensége az alkohol tartalmú italoknak. A felesége végig kitartott mellette, a nagyszerű dalszerző végül 2015-ben hunyt el. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képen látható könyvet antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8218306935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása