Válogatott napi évfordulók

2024. január 28. 00:12 - hudobny

180 éve született BENCZÚR GYULA

2024. január 28-án 180 éve született BENCZÚR GYULA festő

Már első képe, a Hunyadi László búcsúja nagy sikert aratott, tanára lett a müncheni akadémiának és kegyeltje II. Lajos bajor királynak. Sikerei csúcsán, 1883-ban tért haza, elfogadva Trefort Ágoston felkérését a Mesteriskola igazgatója lett.

Ettől fogva ő határozta meg a hivatalos stílust, az ő művészi iránymutatásának követése lett a siker záloga. Számos állami megrendelést kapott, korának legmegbecsültebb festője volt. Híres történeti képek sorát festette, s a II. Rákóczi Ferenc elfogatása, a Vajk megkeresztelése, a Budavár visszavétele és a Diadalmas Mátyás című képei fölényes szakmai tudásról tanúskodnak. Művei nagy sikert arattak, mert amint Lyka Károly írta: "Alig van festőnk, aki olyan biztos ösztönnel megértette volna a módos közönség titkolt becsvágyát". Egy másik kritikusa bővebben kifejtette titkát: "Az arisztokrácia és a plutokrácia öntudatának közvetítőjeként Benczúr művészi felfogása tükrözi azt a mindenáron való feltűnni vágyást és hatásos reprezentáció-igényt, amelyet e két társadalmi réteg kifejezésre akart juttatni".

Sokan azonban bírálták felfogását és képeit. Több kritikusa úgy vélte, hogy gazdagon berendezett képei nagyon fullasztóak. Finomabb fogalmazás szerint is meg kell azonban annyit állapítani, hogy csodás képeit a barokk pompája jellemzi. Nemcsak az állam, de az arisztokrácia és a főpapság is elhalmozta megrendelésekkel, kedveltek voltak portréi, melyek közül kiemelkedik Károlyiné arcképe. Legszebb festményeit a Nemzeti Galéria őrzi, de van műve a híres Uffizi-képtárban is. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr818312695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása