Válogatott napi évfordulók

2024. február 03. 00:10 - hudobny

85 éve született NOVÁK DEZSŐ

2024. február 3-án 85 éve született NOVÁK DEZSŐ labdarúgó, edző

A legendás "Aranycsapat" bűvöletében nőtt fel, mint minden kissrác, ő is Puskás Öcsi nyomdokaiba akart lépni. A szombathelyi Haladásban alapozta meg hírnevét, amit aztán a Fradi szélsőhátvédjeként öregbített, annak idején ő volt a legképzettebb magyar védő, ami azért is nagy szó, mert pályafutását csatárként kezdte. A fővárosi zöld-fehérekkel három bajnoki címet szerzett, nem meglepő tehát, hogy bekerült a válogatottba is.

Már ott volt az 1960-as római olimpián bronzérmet szerzett csapatban, majd a két következő olimpián neki is aranyérmet akasztottak a nyakába, úgyhogy ő lett az egyetlen kétszeres olimpiai bajnok labdarúgó a világon. A nagyválogatottban is focizott, az 1964-es Európa-bajnokságon az egyik kiválósága volt a bronzérmes csapatnak, és a sors igazságtalansága, hogy szinte számon se tartjuk ezt a dicsőséget, pedig hol vagyunk már ettől, évtizedek óta ki se nagyon jutunk a világversenyekre. Az említett bronzmeccsen különben a dánokat vertük 3:1-re, a védőként játszó Novák két gólt rúgott, a győztes találatokat. De említeni lehetne a Fradi 1965-ös VVK-győzelmét is - fiatalabbaknak: az UEFA-kupa elődjét Vásárvárosok Kupájának hívták -, az egyfordulós döntőben a Juventust verték meg a fiúk Torinóban.

1972-ben vonult vissza, és edző lett. A Dunaújvárosnál kezdett, majd kétszer is volt a Fradi mestere, két bajnoki címig vezette fiait, és ő juttatta be az FTC-t a Bajnokok Ligájába - először és utoljára. 2014-ben hunyt el. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8118317521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása