Válogatott napi évfordulók

2024. február 12. 00:02 - hudobny

70 éve hunyt el DZIGA VERTOV

2024. február 12-én 70 éve hunyt el DZIGA VERTOV ukrán filmrendező

Apja egy zsidó származású antikvárius volt, ennek köszönhetően könyvek között nőtt fel, és komoly műveltséget szerzett. Ezért aztán kezdetben írással próbálkozott, de nem sok sikerrel, mire beiratkozott a pétervári Pszichoneurológiai Főiskolára, úgyhogy az emberi elme tekintetében komoly képzettséget szerzett. Filmes pályafutását híradófilmekkel kezdte, s első sikereit azzal aratta, hogy létrehozott egy úgynevezett készenléti stábot, amely rendkívüli események esetén azonnal a helyszínen termett.

Első művészi próbálkozásaira az akkor kibontakozó futurista mozgalom volt nagy hatással, de meglepő módon törekvéseit nem a játékfilm, hanem a dokumentumfilm műfajában találta megvalósíthatónak, miáltal munkái egészen különleges műalkotások lettek. Témaválasztására ugyan erősen rányomta bélyegét a húszas évek forradalmi hevülete, munkái így is a műfaj legjobb korai filmjei. Művei közül kiemelkedik Filmszem című műve, amelyben a filmtrükkök felhasználásával kísérletezett, legismertebb filmje pedig az Ember a felvevőgéppel, amely nagy hatással volt a filmművészet fejlődésére is, az ő nyomdokain indult később a francia újhullám. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr4918323713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása