Válogatott napi évfordulók

2024. február 16. 00:13 - hudobny

5 éve hunyt el BRUNO GANZ

2024. február 16-án 5 éve hunyt el BRUNO GANZ svájci színész

2004-ig csak a szakma és a színházművészet iránt különösképpen érdeklődő ínyencek ismerték, igaz, ők alaposan. Bruno Ganz ugyanis a régi, a hagyományok tiszteletét sokra tartó színészgeneráció tagja volt, aki hallatlan eltökéltséggel érkezett a pályára. Még az érettségit sem tette le, inkább színészpalántának állt, s még nem volt húszéves, amikor már filmezett.

S csakhamar a német művészfilmek meghatározó szereplője lett, a legnagyobb rendezőkkel - Wim Wenders, Werner Herzog - dolgozott, s olyan mozikban játszott, mint a Berlin felett az ég, a Nosferatu, a Távol és mégis közel, valamint az Éjszaka fantomja. Egyik sem igazán közönségfilm, a németeken kívül az európai átlagnézők először a Luther című filmben figyeltek fel rá, majd következett A mandzsúriai jelölt, 2004-ben pedig a világszerte nagy feltűnést keltett A bukás, amelyben Adolf Hitlert alakította. Szerepformálása heves viták középpontjába került, sokan a szemére vetették, hogy emberi arcot kölcsönzött a sátánnak. Ha igazuk volt a bírálóknak, akkor sem véletlen, az ő esetében semmi sem volt az, ő volt a legnagyobb német színészek egyike, halála előtt már évekkel ő viselte az Iffland-gyűrűt - azt az egyedülálló kitüntetést, amit a legjobb német színész birtokol haláláig, és végrendeletében ő határoz következő tulajdonosáról.

Képességeiről talán csak annyit, hogy amikor 2000-ben a történelemben először színre vitték Goethe teljes Faustját, a korábban lehetetlennek tartott feladat megoldását rá bízták. A nézőknek is komoly erőpróbát jelentő előadás délután 3-tól este 11-ig, majd másnap reggel 10-től éjjel 11-ig tartott. A nézők persze közben kimehettek... (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr4318326415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása