Válogatott napi évfordulók

2024. február 18. 00:05 - hudobny

460 éve hunyt el MICHELANGELO BUONARROTI

2024. február 18-án 460 éve hunyt el MICHELANGELO BUONARROTI olasz szobrász, festő és építész

Minden idők egyik legzseniálisabb képzőművésze volt, a művészetek szinte minden ágában remekműveket alkotott, bár ő maga mindössze szobrásznak tartotta magát. De a legcsekélyebb mértékben sem volt elájulva saját alkotásaitól, egyedül Dávid-szobrára volt büszke, Mózest ábrázoló csodálatos szobra pedig szerinte még épphogy elment.

A festészethez mesteremberként viszonyult, ehhez képest a Sixtusi-kápolna falára "mázolt" freskója az egyetemes művészet talán legnagyszerűbb alkotása. Pár éve fejeződött be egyébként a restaurálása, s míg korábban a világ egy komor, rendkívül sötét tónusú, szinte fekete-fehér Utolsó ítéletet tartott számon, a restaurálás után egy színgazdag, szemkápráztató festménnyel találja magát szemközt a látogató. A hatás leírhatatlan. Először is, a több mint négyszáz alakos kép tíz, addig ismeretlen alakkal gyarapodott, ezeket a figurákat ugyanis már teljesen ellepte a fáklyák, gyertyák kormából, az apró repülő rovarok tetemeiből, a zsíros porszemekből lassan kialakult filmréteg. Sokak szerint azonban a kép helyreállítása teljes csőd. "A vétkesek húsának a színe olyan, mint a füstölt lazacé - írta valaki -, az árnyékok feketék, mint a szurok. Az alakok gumiból vannak. Olyanok, mintha egy Walt Disney-rajzfilmből léptek volna elő".

Visszatérve Michelangelóhoz, építészként egyáltalán nem tartotta magát semmire, pedig sokáig a római Szent Péter-bazilika vezető építésze volt, s ő tervezte a firenzei Medici-kápolnát. S bár írt háromszáz kiváló szonettet, azok csak halála után jelentek meg, mert pusztán saját szórakoztatására verselgetett, meg sem álmodta, hogy firkálmányai érdekelhetnek valakit.

Egyébként is úgy élte le az életét - közel kilencven évet -, hogy soha nem volt megelégedve munkáival, ő maga keserűen úgy látta, hogy nem csinált semmi figyelemreméltót, így teljesen hiábavaló az élete. Pedig hihetetlen tempóban dolgozott, hogy végre alkosson valami értékeset, évtizedeken át napi pár órákat aludt, kenyéren és boron kívül alig evett-ivott mást, s ez a "szörnyűséges életmód" hamar felőrölte az egészségét, hosszú élete során szinte mindig beteg volt.

De persze nem törődött ezzel sem, abszolút nem foglalkozott magával, megesett, hogy segédjei erőszakkal húzták le róla ki tudja mióta le nem vetett csizmáját, ami szó szerint hozzánőtt, a csizmával együtt lejött a bőre is. (Kalendárium Press)

A Kalendárium Press az évforduló alkalmából Irving Stone és Karel Schulz életrajzi könyvét antikvár példányban, az Idődetektívek sorozat vonatkozó részét 30% kedvezménnyel kínálja. A könyvek megrendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5818327339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása