Válogatott napi évfordulók

2024. február 23. 00:03 - hudobny

95 éve született VUJICSICS TIHAMÉR

2024. február 23-án 95 éve született Pomázon VUJICSICS TIHAMÉR zeneszerző

Mint a neve is mutatja, több gyökérből táplálkozott zenéje, s bár ő maga már Pomázon született, a délszláv dallamvilág egész életében elkísérte. Kiváló zenetudós volt, de amellett, hogy hivatását, a zenét nagyon komolyan vette, megtalálta a hangot a nagyközönséggel is. Azon kevés komolyzenészek egyike volt, akiről első látásra azt gondolta mindenki, a zene könnyebb műfajait műveli.

Talán mert virtuóz módon játszott több hangszeren is, s a zene népszerűsítése érdekében nem tartotta rangon alulinak például zenei paródiákat előadni. Ezekkel pedig hangos sikert aratott azok körében is, akik egyébként nem találkoztak volna a muzsika értékeivel. Amint halála után írta valaki: "Kevés nézője-hallgatója tudta, hogy ez a bolondos, zenei ötletekkel örömtelien játszadozó, vidám ember komoly zenetudós, talán az egyik legjobb és legszélesebb tudású folklorista". Annyira szerette a muzsikát, hogy mindenben benne volt, ha tehetett érte valamit. Sokszor szerepelt az új lehetőségként akkortájt terjedőben lévő televízióban, még többet a rádióban, Kádár Kata című remek táncballadáján és Ráckevei ballada című kórusművén kívül filmzenéket is komponált.

Legendásan kedves, közvetlen ember volt, bizonyos, hogy aki ismerte, szerette is, de rokonszenves embersége a képernyőn is átsütött, ezért is rázta meg szinte az egész országot tragikus halála; 1975-ben éppen egy zenei kutatóúton volt, amikor a damaszkuszi repülőszerencsétlenségnél odaveszett. Szentendrén zeneiskola is őrzi nevét és emlékét. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr4918336385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása