Válogatott napi évfordulók

2024. március 01. 00:05 - hudobny

40 éve hunyt el JACKIE COOGAN

2024. március 1-jén 40 éve hunyt el JACKIE COOGAN amerikai színész

A mozitörténet első gyereksztárja volt, Chaplin A kölyök című világsikerű filmjében tűnt fel, majd számos filmben játszott főszerepet, nevét mégis egy óriási botrány őrizte meg. A kisfiú ugyanis igazi sztárhoz méltó gázsit kapott, már egészen fiatalon többszörös milliomos volt, amely felett kiskorúként természetesen nem rendelkezhetett. Négymilliós vagyonából heti hat és fél dollár zsebpénzt kapott anyjától, aki feledve a szülői szeretetet, rátette a kezét a pénzre, s mire a kis Jackie felnőtt, nem maradt semmije.

A filmvászon szomorú szemű kisfiújának sejtelme sem volt erről, akkor döbbent rá, hogy kisemmizték, amikor feleségül vette az igencsak nagyigényű, "első osztályú pin-up girl"-nek nevezett Betty Grable-t. A csalódott Jackie rögvest beperelte az anyját, s döntése óriási visszhangot keltett. Az esetre a jogászok nem találtak precedenst, így a közvélemény élénk figyelme közepette hosszadalmas peres eljárás folyt.

A bíróság végül neki adott igazat, sőt a törvényhozás továbblépett, s Jackie esete kapcsán hozták a róla elnevezett híres "Coogan-törvény"-t, amely azóta a gyerekszínészek érdekeit védi a lelketlen, kapzsi szülőkkel és gyámokkal szemben. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr418342465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása