Válogatott napi évfordulók

2024. március 02. 00:02 - hudobny

25 éve hunyt el DUSTY SPRINGFIELD

2024. március 2-án 25 éve hunyt el DUSTY SPRINGFIELD angol énekesnő

A legnagyobb brit popénekesnő ez a voltaképpen ír lány volt, aki Mary Isabel Catherine Bernadette O'Brien néven látta meg a napvilágot 1939-ben. Hosszú évtizedeket töltött a pályán, tinédzserkorától nagymamakoráig énekelt, hangja dacolt az örökké változó divattal.

Már kiskorában megfertőzte a zene szeretete, s a középiskola után azonnal beállt a Lana Sisters együttesbe. 1960-ban bátyjával és barátjával alapította meg a Springfields triót, és ekkor vette fel a Dusty Springfield nevet is.

Az együttes sikert sikerre halmozott, még Amerikába is meghívták őket, s itt határozta el Dusty, hogy szólókarriert kezd. Első dala, a Phil Spector jegyezte You Don't Have To Say You Love Me a Top Ten-be is bekerült, s ezzel a Beatles után ő lett a második "partraszálló" az Amerikát elárasztó brit invázió idején. Egy ideig még ontotta a slágereket, mint az I Only Want To Be With You, a Wishin' And Hopin', az All I See Is You és az All Cried Out, de aztán lassan elfeledkeztek róla. Springfield ekkor, a hatvanas évek vége felé már a fekete zene bűvöletében élt, ekkor készítette a Dusty In Memphis című albumot, sokak szerint pályafutásának legkitűnőbb lemezét. A Son Of A Preacher's Man ismét a listák élvonalába került, ezt követte a Brand New Me című album, amely hasonlóan magas színvonalúra sikeredett.

A hetvenes évek elejétől már végleg Amerikában telepedett le, de egy ideig hiába kerestük a nevét, alkoholproblémái miatt a zeneipartól távol kezelték. A nyolcvanas évek elején tért vissza, de igazán nagyot az 1987-ben a Pet Shop Boys együttessel készített What Have I Done To Deserve This szólt. A szintipop-varázslókkal készített Reputation a hatvanas évek óta legjobban fogyó albuma lett, és zenehallgatók új nemzedékével ismertette meg nevét.

1995-ben mellrákot diagnosztizáltak nála, és Dusty hiába adta el dalainak jogait, hogy a kezelés költségeit előteremtse, állapota egyre romlott. 1999. március 2-án halt meg, tíz nappal azelőtt hogy a Rock Dicsőségcsarnokába iktatták volna. De emléke máig él. Tíz éve, halálának 15. évfordulójára több filmben is feldolgozták az életét, az egyikben a nagyszerű énekesnőt Nicole Kidman alakította. (Kalendárium Press)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9318343555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása