Válogatott napi évfordulók

2024. március 06. 00:04 - hudobny

405 éve született CYRANO DE BERGERAC

2024. március 6-án 405 éve született CYRANO DE BERGERAC francia költő

Savinien de Cyrano volt az eredeti neve, s bár nemesi családból származott, kisebbik fiúként a vagyont nem örökölhette, így két lehetőség közül választhatott; pap lesz, vagy katonának áll. Az utóbbi pálya mellett döntött, s nem állt egyedül ezzel a problémával, az előkelők ifjabb sarjaiból egész regiment kitelt, ő is olyan seregben harcolt, amely csupa gascogne-i nemesifjúból verbuválódott.

Vitéz katona volt, sok csatában vett részt, ám többször is súlyosan megsebesült, ezért hamar félbeszakadt fényes katonai karrierje. A civil életben a tudomány és főként az irodalom érdekelte, kiváló költő volt, személyes ismerőse, Moliére például szinte szóról szóra tőle vette át a Scapin furfangjai című vígjátékának egyik fejezetét. De Cyrano költőként is megmaradt heves vérű gascogne-inak, állandóan párbajozott, idővel nem is mertek kiállni ellene, kortársai szemében ő volt a Bátorság Démona. Ám ez a rettenthetetlen lovag amilyen vakmerően hadakozott a legerősebb férfiúkkal is, olyan félénk és tartózkodó volt a nőkkel szemben, szerelmi kalandjairól nem is tudunk.

Életének ez a különös kettőssége azóta is izgatja az utókort, s bár Rostand halhatatlan drámája sok tekintetben nem fedi a valóságot, Cyranónak tényleg nagy orra volt, de ez nemigen zavarta, ő maga gúnyolódott rajta. Igaz, hogy más tegye, azt valóban nem tűrte el. De nem is merte megpróbálni senki. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5718346535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása