Válogatott napi évfordulók

2024. március 12. 00:10 - hudobny

1420 éve hunyt el NAGY SZENT GERGELY

2024. március 12-én 1420 éve hunyt el NAGY SZENT GERGELY pápa

A pápaság történetének egyik legnagyobb egyházfőjeként él az emlékezetben, s ki is érdemelte a megbecsülést, üdvös tetteit felsorolni is lehetetlen. Ő volt a középkor egyik legbefolyásosabb történelmi személyisége, s nemcsak kiváló politikájával szerzett elismerést, de igaz katolikus hitével is, ő volt az első szerzetes a pápai trónon, s az ő nevéből alakult ki a gregorián ének.

Mivel ő maga rendkívül szigorú erkölcsök szerint élt - pompás palotájából például kolostort csinált -, úgy vélte, hogy a papoknak is hasonló életvitelt kell követniük. Évszázadokig ható lelkipásztori regulát adott ki, amelyben aztán aprólékosan szabályozta mit hogyan kell tenniük az igaz hívőknek. Figyelmét semmi erkölcstelenség sem kerülte el, így természetesen a szexualitás sem. A híveket ugyan csak a gyermeknemzést nem szolgáló intim együttlétektől tiltotta el, az egyházi személyektől azonban teljes önmegtartóztatást követelt meg, sőt, büntetni rendelte még azt a papot is, akinek a teste álmában, akaratától függetlenül engedelmeskedik a természet parancsának.

A szentéletű pápa előírásai szerint különben Clinton ex-elnökre az Ovális Irodában művelt dolgokért háromtól tizenöt évig terjedő penitenciát róttak volna ki - kenyéren és vízen. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5518347857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása