Válogatott napi évfordulók

2024. március 14. 00:04 - hudobny

35 éve hunyt el ZITA királyné

2024. március 14-én 35 éve hunyt el ZITA, az utolsó magyar királyné

Igazi európai volt, hiszen Zita mamája portugál királyi családból származott, de németül beszélt gyerekeivel, francia származású olasz apja pedig franciául, ők pedig a többi gyerekkel olaszul. Egyébként húszan voltak testvérek, s főnemesi rangjuk dacára igen szabad szellemben nevelkedtek, a kis bourbon-pármai hercegnő kislányként például mezitláb szaladgált. Érdeklődése is köznapi dolgok után vonzotta, szerette a kerti virágokat gondozni, és imádott sütni-főzni.

Mivel családja az egységes Olaszországban már nem uralkodott kicsiny hercegségében, sokat utaztak, s Zita tanulmányait is többfelé végezte, a zeneit például Wight-szigetén. A hűvös angol klíma azonban nem tett jót az egészségének, ezért a híres franzenstadti gyógyfürdőben kezelték. Onnan nem messze szolgált akkoriban egy fess főhadnagy, Károly Habsburg-főherceg, a fiatalok találkoztak és szerelem szövődött közöttük.

Izgalmas várakozással fogadta a hazai közvélemény a hírt Károly Habsburg főherceg eljegyzéséről, hiszen Ferenc Ferdinánd trónörökös zűrös magánélete miatt megvolt az esélye annak, hogy Károly végül mégis a magyar trónra kerül. Ekkor viszont egyáltalán nem mindegy, hogy ki a királyné, hiszen a legendás Sissi páratlan honi népszerűsége óta a magyarok különös elvárással voltak az ország jövendő első asszonya iránt.

Tudta ezt persze a bourbon-pármai hercegnő is, aki már házasságkötése előtt szabályos leckéket vett Magyarországból, és még magyarul is megtanult. Nem is akárhogyan, évtizedekkel később, nyolcvanévesen is elkápráztatta magyar vendégeit azzal, hogy hiba nélkül mondott ki olyan nyelvtörő neveket, mint Székesfehérvár. Vőlegénye magyar népviselettel is meglepte jövendőbelijét, Zita pedig annyira megszerette a magyaros ruhákat, hogy rendszeresen matyóba öltözve sürgölődött főúri háztartásában. Mert természetesen főzni is megtanult, bár paprikás csirkéjéről nem maradtak fenn hitelt érdemlő kritikák.

Az ő fia volt Habsburg Ottó, a 2011-ben elhunyt tekintélyes európai politikus. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9218347909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása