Válogatott napi évfordulók

2024. március 19. 00:16 - hudobny

130 éve született BOHUNICZKY SZEFI

2024. március 19-én 130 éve született BOHUNICZKY SZEFI írónő

Az igazsághoz tartozik, hogy nem volt nagy író, műveinek rengeteg hibája van, írásai mégis rendkívül élvezetes olvasmányok. Németh László szerint: "Műveltsége nem volt nagyobb az olvasgató vidéki asszonyénál..., de volt valami gyilkos pszichológiai ösztön benne, igazi női műveltség, amely felelőtlenül simult hozzá az emberek hiúságához és felelőtlenül leste ki gyengéiket".

Ezt szerették benne kortársai, a leghíresebb irodalmárok is lelkesedtek az elbűvölő asszonyért, ismerősei, barátai között tarthatta számon például Schöpflin Aladárt, Szabó Dezsőt és Móricz Zsigmondot, legmaradandóbb művei is róluk írt kiváló íróportréi. Pedig nem volt veszélytelen feljárni hozzájuk - férje olyankor be is menekült egy sarokba -, nagymestere volt ugyanis a pletykáknak. "Mesterien értett ahhoz, hogy embereket összeveszítsen, majd kaján mosollyal, mint a békeszerzés angyala, kibékítsen. Írók különböztek össze miatta, anélkül, hogy sejtették volna, ő keveri a kártyákat."

De nem lehetett rá haragudni, jólelkű, önzetlen ember volt, szerette és segítette őt is mindenki. Rá is szorult szegény, igencsak szűkösen éltek, jellemző nyomorúságára, hogy férjét is maga temette el a kertben, a ruhásszekrényben. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képen látható könyveket antikvár példányban megpróbáljuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr6318356965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása