Válogatott napi évfordulók

2024. március 20. 00:08 - hudobny

130 éve hunyt el KOSSUTH LAJOS

2024. március 20-án 130 éve hunyt el KOSSUTH LAJOS államférfi

A magyar történelem egyik legtekintélyesebb politikusa volt, a Batthyány-kormány pénzügyminisztere, a Honvédelmi  Bizottmány  elnöke, akinek a nevéhez  fűződik az Iparegylet megalakítása, a Magyar Kereskedelmi Társaság, a Gyáralapító Társaság és a Védegylet létrehozásának kezdeményezése. Személyében pedig a magyar szabadság és függetlenség jelképe, az elveit soha fel nem adó hazafi megtestesítője volt, nem csoda, hogy alakja mint egy eszménykép rögzült a köztudatban.

Pedig ő is hús-vér ember volt, ő is - mint társai; Batthyány, Széchenyi és Wesselényi - megjárta a jellemfejlődés rögös útját. Fiatalon például igencsak kicsapongó életet élt, kártyázott, ivott, s mivel jóképű, fess fiatalember volt, a szerelmi csatározásokból is derekasan kivette a részét. Akkoriban nagy port vert fel intim kapcsolata Andrássy grófnővel - a későbbi külügyminiszter, Andrássy Gyula édesanyjával -, aki szakításuk után súlyos vádakkal illette a fényes politikai terveket szövögető ifjút, s ez Kossuthnak majdnem a karrierjébe került. Furcsa ilyet mondani, de az idejében jött - persze már politikai tevékenysége miatt kapott - több éves börtön acélozta meg jellemét, és faragott olyan embert belőle, aki nemzedékeknek lett - mert lehetett - méltó példaképe.

Egyébként későbbi feleségét is börtönévei alatt választotta ki, akit szabadulása után hamarosan el is vett. Az asszony nem volt sem szép, sem gazdag, pont ilyenre volt szüksége az ambíciózus politikusnak, hisz felesége nem vonta el a kelleténél jobban figyelmét az országos dolgoktól. (Kalendárium Press)

A képeken látható új könyvek 30% kedvezménnyel, az antikvár példányok pedig kedvező áron rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr6618358167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása