Válogatott napi évfordulók

2024. március 22. 00:05 - hudobny

425 éve született ANTHONIS VAN DYCK

2024. március 22-én 425 éve született ANTHONIS VAN DYCK flamand  festő

Csodagyerekként kezdte pályafutását, ráadásul olyan tanítómestere akadt, mint a zseniális Rubens, így művészi fejlődése töretlennek mondható. Tanulmányútra Olaszországba is eljutott, ahol Giorgione és Tiziano művészete hatott rá legjobban. 1632-ben I. Károly angol király meghívta Angliába, és udvari festőjévé tette. Ettől fogva van Dyck lett az udvari élet főszereplőinek megörökítője, a királyi krónikás. Többször megfestette a királyt és családját, valamint a kor vezető politikusait, a főnemeseket.

Az egyetemes művészettörténet egyik legnagyobb portréfestője volt, ő alakította ki az úgynevezett "társasági  arckép" típusát. Rengeteg megbízást kapott, s nagy vagyont gyűjtött. Legszebb képe az I. Károly angol király vadászaton, az I. Károly gyermekei, valamint A királyné portréja, s nagyon jelentős Ikonográfiája, amelyben kora hírességeinek arcképeit adta közre. Ismertek bibliai és mitológikus kompozíciói is. Nagy tekintélyű művész volt, portréfestészete hosszú időre meghatározó befolyással volt a arcképfestés fejlődésére. Néhány képét a budapesti Szépművészeti Múzeum őrzi. (Kalendárium Press)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3218358295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása