Válogatott napi évfordulók

2024. március 23. 00:10 - hudobny

120 éve született JOAN CRAWFORD

2024. március 23-án 120 éve született JOAN CRAWFORD amerikai színésznő

A hollywoodi film története egyáltalán nem szűkölködik olyan sztárokban, akik túltengő ambícióval törtek előre pályájukon, így ha Joan Crawford ezen tulajdonságát külön is érdemesnek tartották kiemelni kritikusai, el lehet képzelni önbizalmát. Fiatalon pincérnőként és bolti eladóként dolgozott, majd táncosnő lett, végül pedig meghódította a filmvilágot. Életútja valódi sikertörténet, maga a megvalósult amerikai álom.

A filmesek alaposan ki is használták szerencsésen alakult pályafutását, sok filmben a saját sorsát kellett eljátszania, ő lett az amerikai gépírónők példaképe, aki a titkárnői asztal mellől végül palotába költözik. Egy kritikus epésen meg is jegyezte: "Joan Crawford legnagyobb alakítása maga Joan Crawford". Sikerei csúcsán aztán mindent meg is tett, hogy ne okozzon csalódást a csillogás iránt vágyakozó rajongóinak, huszonhétszobás luxusvillába költözött, gépkocsijára pedig tűzoltószirénát szereltetett, hogy mindenki tudja, éppen merre jár. Sztárallürjei mellett volt egy meglehetősen idegesítő és kellemetlen "betegsége" is: tisztaságmániában szenvedett, tízpercenként kezet mosott, és minden látogató után kitakaríttatta az egész házat.

Természetesen falta a férfiakat is, csak férjből ötöt fogyasztott el, köztük volt a szívtipró színész, Douglas Fairbanks és a Pepsi Cola elnöke, akit ráadásul túl is élt, úgyhogy megörökölte irdatlan vagyonát. Szerelmei kalandjai - például a kor férfisztárjával, Clarke Gable-lel folytatott románca - is sokszor adtak témát a lapoknak. Amikor aztán szépségének fénye kopni kezdett, vetélytársai kaján kárörömmel vártak bukására, mindhiába. A butucskának gondolt szépség ugyanis számot vetett az idő múlásával, volt bátorsága megöregedni, mi több, drámai tehetségének is tanúbizonyságát adta, a Mildred Pierce című filmjéért még az Oscar-díjat is megkapta. (Kalendárium Press)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr1618358369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása