Válogatott napi évfordulók

2024. március 24. 00:11 - hudobny

150 éve született HARRY HOUDINI

2024. március 24-én 150 éve született HARRY HOUDINI amerikai bűvész

Mi sem természetesebb, mint az, hogy minden bűvészek bűvésze magyar volt, Weiss Erik néven Budapesten látta meg a napvilágot. Nem sokáig gyönyörködhetett azonban a fővárosi napfényben, mire egyhónapos lett, már Amerikában gőgicsélt. Gyerekként egyszer elvetődött egy cirkuszba, ahol legnagyobb ámulatára kettéfűrészeltek egy nőt, rögvest eltökélte, ő is bűvész lesz. A fáma szerint az első lakatot akkor nyitotta ki, amikor a spájzból akart elcsenni egy szelet süteményt. Szisztematikus munkával, hallatlan szorgalommal képezte magát, legtöbbet a másfél évszázaddal korábban élt Houdintől tanult, ezért az ő nevét választotta művésznevéül.

Szenzációs mutatványaival hamar meghódította a közönséget, a bűvészetnek azt az ágát művelte, amelynek legismertebb mai képviselője David Copperfield. Híresek voltak szabadulómutatványai, kimenekült börtöncellából, folyó mélyéről, ládából, szekrényből, számait sokszor olyan nehézre csiszolta, hogy nem egyszer pillanatokon múlt az élete, a lélegzetét négy percig is vissza tudta tartani, de gyakran ez is majdnem kevés volt. De szívesen vállalta az életveszélyt is, rendkívüli becsvágy fűtötte ugyanis, ő akart minden idők legnagyobb bűvésze lenni, s az is lett. Jellemző szárnyaló vágyaira, hogy arról álmodozott, fia egyszer az Egyesült Államok elnöke lesz.

De ehhez bizony kevés volt bűvésztudománya, felesége pocakjába nem tudott gyereket varázsolni, a szokványos módon viszont nem ment neki a dolog. Minden porcikájával képes volt káprázatos mutatványokra, egyedül az utódok nemzésére szolgáló testrészét nem tudta rendeltetésszerűen használni.

Furcsa halála volt. Erős hasizmaival bármilyen ütést kibírt, mégis ez okozta a halálát; valaki váratlanul viccből hasbavágta, és szétrepedt a vakbele. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8018358375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása