Válogatott napi évfordulók

2024. március 28. 00:16 - hudobny

110 éve született BOHUMIL HRABAL

2024. március 28-án 110 éve született BOHUMIL HRABAL cseh író

Már gyerekkorában is szívesebben töltötte az időt a sörfőzdében mint az iskolában, a világirodalom nagy szerencséjére - tegyük hozzá gyorsan -, egy sörgyár elhagyatott irodájában bukkant rá ugyanis arra a rozzant írógépre, amelyen első történeteit lepötyögte. Szórakozásból persze, hiszen nem akart író lenni - sőt egész életében nem tartotta annak magát -, első könyve is csak negyvenéves kora után jelent meg, addig kétkezi munkásként dolgozott.

Szabadidejében persze írogatott, de legfőképpen hallgatott, beült egy kocsmába, és sörözgetés közben órák hosszat hallgatta a vendégek élet-történeteit, amelyeket aztán otthon papírra vetett. Az esküvőjéről is majdnem elkésett, előtte három napig a kocsmákat járta, alig tudta kimondani a boldogító igent. Egy időben volt vasutas is, ott szerzett élményeiből született Szigorúan ellenőrzött vonatok című remekműve, amelyből Jíri Menzel Oscar-díjas filmet rendezett. Hrabal találta ki azt a filmtörténetbe is bevonult, immár klasszikus jelenetet, amelyben Tapicska forgalmista lepecsételte a kacér távírászlány, Zdenka meztelen fenekét.

Hrabalt különben nem nagyon izgatta a siker, ünnepelt íróként is megmaradt egyszerű embernek, egy kis házikóban lakott egy sereg macskával, napjait pedig az Arany Tigrisben töltötte, különösen szeretett felesége halála után. Még Bill Clinton kedvéért sem hagyta el törzshelyét, amikor az akkor hivatalban lévő amerikai elnök Prágában járt, kérte, hogy találkozhasson Hraballal. Meghívták hát az öreget a Hradzsinba a díszvacsorára, mire Hrabal visszaüzent, ha az amerikai elnök találkozni akar vele, ő ott van esténként mindig a kocsmában, szívesen iszik vele egy sört, de ő az elnöki palotába el nem megy holmi amerikai prezident kedvéért se. Nem volt mit tenni, Clinton Vasekkal – azaz Václav Havel akkori államfővel – együtt elment az Arany Tigrisbe, és mivel előzőleg megígértette vele az Öreg, hogy nem csinál felhajtást, vagyis nem hoz szégyent a fejére a többi törzsvendég előtt, odaülhetett az asztalához is. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek, illetve hangoskönyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr518358405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása