Válogatott napi évfordulók

2024. április 03. 00:07 - hudobny

100 éve született MARLON BRANDO

2024. április 3-án 100 éve született MARLON BRANDO amerikai színész

Nem volt könnyű gyerekkora, anyja súlyos alkoholizmussal küszködött, ő pedig sokáig holdkóros volt, egyszer majdnem leesett a szomszéd garázsának tetejéről. Megviselt idegrendszere miatt előbb az iskolából csapták ki, majd kiszuperálták a hadseregből, így aztán színésznek állt.

A vágy villamosának főszerepében, a színpadon aratta első sikerét, majd Stanley Kowalski alakját megformálta filmen is, s újszerűen lázadó játékával meghódította a világot. Azt követően szinte minden filmjében parádés alakítással örvendeztette meg rajongóit, a Lázadás a Bountyn, a Keresztapa, Az utolsó tangó Párizsban vagy az Apokalipszis, most című filmje még manapság is hódít. Művészetéért kétszer kapott Oscar-díjat, de a másodikat  nem vette át, így tiltakozott az indiánok jogainak sárbatiprása ellen.

Amilyen fényesen alakult hosszú színészi pályafutása, olyan súlyos kudarcok érték az életben; egyik szerelmét meggyilkolták, a másik öngyilkos lett, csakúgy mint legjobb barátja. De gyilkossá vált egyik fia is, aki lányának vőlegényét lőtte le, mire a tahiti anyától született Cheyenne öngyilkosságot kísérelt meg. S bár az élet viharai nagyon megviselték, mégsem tört össze, visszavonult saját  dél-tengeri szigetére, s élete utolsó éveiben csak a legritkább esetben mutatkozott a nyilvánosság előtt.

A termetét tekintve is színészóriás persze akkor sem a film miatt hagyta el egzotikus búvóhelyét, főként környezetvédelmi rendezvényeken lehetett látni, de ott sem tagadta meg önmagát. Az egyik előadása közben például kiszáradt a szája, félbehagyta beszédét..., és egyszuszra kiitta az asztalon álló vizeskancsót. Végül 80 évesen, 2004-ben hunyt el. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr518369191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása