Válogatott napi évfordulók

2024. április 12. 00:06 - hudobny

185 éve született NYIKOLAJ PRZSEVALSZKIJ

2024. április 12-én 185 éve született NYIKOLAJ PRZSEVALSZKIJ orosz tábornok, utazó, felfedező.

Először az Usszuri-földet kutatta át, majd négy nevezetes utazást  tett Közép-Ázsiában.  Kutatásainak eredményei új korszakot nyitottak a térség megismerésében, mert a flóra és a fauna feltárása mellett földrajzi,  sőt, néprajzi vizsgálódásokat is végzett. Ő fedezte fel a belső-ázsiai területeken élő ázsiai vadlovat - a nevét viselő Equus przewalskii-t, - amely olyan szenzációt keltett zoológiai körökben mint 20 évvel később a zsiráfnál kisebb és rövidebb nyakú okapi felfedezése Közép-Afrikában. Ötödik, tibeti utazásán a kirgiziai Karakolban hunyt el, amelyet azóta Przsevalszknak hívnak. Izgalmas útleírásai közül egy magyarul is megjelent. (KalPress)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr918377103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása