Válogatott napi évfordulók

2024. április 13. 00:03 - hudobny

130 éve született DERKOVITS GYULA

2024. április 13-án 130 éve született Szombathelyen DERKOVITS GYULA festő és grafikus

Egy címfestőtől tanult festeni, kezdetben ceruza- és tusrajzokat készített. Híres grafikai műve az "1514", a Dózsa-féle parasztfelkelés ihlette fametszet-sorozata. Később a német expresszionizmus hatása alatt festett, e korszakának kiváló műve a Menekülők, amelyet Bécsben mutatott be. Kései képei közül a Kivégzés és az Anya emelkedik ki. Az ő nevét viseli a fiatal tehetségeket támogató Derkovits-ösztöndíj. (KalPress)

Az évfordulóra a Kalendárium Press A magyar festészet mesterei című sorozat Derkovits Gyulát bemutató albumát kínálja.  Megrendelés esetén a könyvet antikvár példányban megpróbáljuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr10018379881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása