Válogatott napi évfordulók

2024. április 14. 00:09 - hudobny

120 éve született JOHN GIELGUD

2024. április 14-én 120 éve született JOHN GIELGUD angol színész, rendező

A legnagyobb Shakespeare-színészek egyike volt, kivételes tekintélynek örvendett mind a színházszerető közönség, mind kollégái körében. Jellemző, hogy vidéki magányából 85 évesen egyszer visszalátogatott a világot jelentő deszkákra, és kirobbanó sikert aratott, pedig szinte úgy kellett kiabálni neki a végszavakat, mert már szinte teljesen süket volt. Ráadásul a szövegét is el-elfelejtette, s ugyebár az angol színházakban nincs súgó. De mindent megbocsájtottak neki, mert igazi színészóriás volt, amint egy kritikus írta: "sohasem lehet többé Prosperót, Leart, Hamletet vagy Cassiust játszani anélkül, hogy a színész nem mérné magát Gielgud teljesítményéhez".

De meg is tett mindent, hogy megbecsülést szerezzen, 1929-ben fényes West End-i karrierjét odahagyva szerződött le az Old Vic Színházhoz, hogy Shakespeare-t játszhasson, és nagy szerepe volt abban, hogy a halhatatlan drámaköltő művei népszerűek lettek a nagyközönség körében is. Londonban és New York-ban mintegy félezerszer játszotta el Hamlet dán királyfit, de így sem volt megelégedve magával: "sekélyes pali vagyok, otthon szinte sose olvasok Shakespeare-t, inkább valami jó krimit" - nyilatkozta egyszer tréfásan. A film is felfedezte, híres mozija a Gyilkosság az Orient expresszen, a III. Richárd, A könnyűlovasság támadása, a Gandhi és a Prospero könyvei, s kapott két Oscar-díjat is, az egyiket Cassius megformálásáért a Julius Caesarban.

A királynő lovaggá is ütötte, úgyhogy hosszú élete utolsó évtizedeiben mint Sir John éldegélt vidéki kastélyában húsz évvel fiatalabb élettársával. 2000-ben halt meg. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8518380089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása