Válogatott napi évfordulók

2024. április 15. 00:03 - hudobny

305 éve hunyt el MADAME DE MAINTENON

2024. április 15-én 305 éve hunyt el MADAME DE MAINTENON, XIV. Lajos francia király titkos felesége

Françoise d’Aubigné volt a neve,  egy börtöncellában született, Guadeloupe szigetén nevelkedett, s hároméves korában majdnem meghalt, amikor nevelője a folyóparton felejtette, s egy mérgeskígyó kishíján megmarta. De szerencsére megmenekült, így tinédzserként hazatérhetett Franciaországba, ahol évtizedekig teljesen szokványos életet élt. Feleségül ment egy szegény költőhöz, majd annak halála után tisztes özvegyasszonyként tengette életét.

Amely akkor vett fordulatot, amikor nyomorúságában nyugdíjért folyamodott a királyhoz. A nyugdíjat ugyanis a király kedvese, Montespan márkiné járta ki neki, a hálás özvegy pedig évekkel később elvállalta a márkiné fiának, Bourbon Lajos Ágostnak a nevelését. Amelyről természetesen beszámolt a királynak is, s ezen levelek kapcsán keltette fel XIV. Lajos figyelmét. A Napkirályt teljesen lenyűgözte az asszony szellemessége, s a rokonszenves figyelem lassanként szerelemmé nőtt benne. Amikor először találkoztak titokban éjjel egy parkban, a király ezt írta ravaszul a naplójába: "egy álruhás herceg éjszaka találkozott egy eltévedt nimfával".

Madame de Maintenon szörnyű dilemma elé került, ha enged a királynak, egykori jótevőjét, Montespan márkinét árulja el, ha nem enged neki, esetleg más, a haza üdvére káros befolyással bíró nőszemély karjaiba hajtja. Mert hiába látta mindenki a szép özvegyet szerényen tartózkodónak, saját magát azért a legtökéletesebb nőnek tartotta. Így gondolta ezt XIV. Lajos is, aki végül minden ellenkezés dacára titokban feleségül vette.

S talán tényleg emberi értékei miatt, hiszen az esküvőkor Madame de Maintenon ötvenegy éves volt már. Az asszony nagy hatással volt a Napkirályra, még a politikai dolgokat is megbeszélték, és puritánsága miatt Lajos azontúl erkölcsösebb életet élt. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr4018380583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása