Válogatott napi évfordulók

2024. április 16. 00:09 - hudobny

5 éve hunyt el BÁCS FERENC

2024. április 16-án 5 éve hunyt el BÁCS FERENC színész

"Erdély az otthonom, Magyarországon itthon vagyok" - nyilatkozta gyakran, joggal, hiszen Nagyszebenben született, közel két évtizedig a marosvásárhelyi Nemzeti Színházban játszott, s csak 1977 óta élt hazánkban.

Két év vidéki akklimatizálódás után 1979-ben mutatkozott be a pesti közönségnek, s később a többi között a Vígszínház, majd a József Attila és Nemzeti Színház művészeként számos nagyszerű alakítást láthattunk tőle, idősebb korából pedig talán a My Fair Lady Higgins professzora emelkedik ki. Filmezett is - híres mozija A ménesgazda, az Októberi vasárnap, az Egymásra nézve, Az erőd és A vörös grófnő -, s mivel nagyon szépen beszélt, beszédművészetet tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Kellemes orgánumát szívesen és gyakran vette kölcsön a szinkron is, ő volt például a Klinika című filmsorozat főszereplőjének, Brinkman professzornak a magyar hangja. A feladatnak azért is örült, mert fiatalon agysebésznek készült, két évig tanult is a marosvásárhelyi egyetemen, de hamar rájött, hogy nem neki való ez a hivatás. Kárpótlásként a fogadott fia váltotta valóra ifjúkori  álmait, aki urológus lett. Visszatérve rá, A Gyűrűk urában is hallhattuk, ő Gandalf volt magyar hangja. Bár nem volt tipikus sorozatszínész, feltűnt a Barátok közt című sorozatban, egy rendőrnyomozót alakított benne.

Népszerű színész volt, így magánélete után sem kellett nyomozni - noha ő maga inkább visszahúzódó típus volt -, tudnivaló, hogy egykoron a szintén erdélyi származású kiváló színésznő, Tanai Bella volt a felesége, két gyermeket neveltek fel. 83 évesen hunyt el. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8918381857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása