Válogatott napi évfordulók

2024. április 30. 00:16 - hudobny

70 éves BÁNFALVY ÁGNES

2024. április 30-án 70 éves BÁNFALVY ÁGNES színésznő

Már az óvodában is kitűnt szerepléseivel, egyszer például egy ünnepségen ő mondta el társainak a verseit is, mert ők belesültek mondókájukba, nagycsoportosként pedig saját "önálló estje" volt. Tinédzserként mégis rádióműszerész szeretett volna lenni, első kamasz-szerelme ugyanis annak tanult, aztán mégis a Színművészeti Főiskolára jelentkezett. Hamar befutott, már főiskolásként filmeket forgatott, s friss diplomásként a Vígszínház szerződtette.

Az országos népszerűség 1977-ben köszöntött rá, amikor az Abigél című - azóta is többször, nagy sikerrel ismételt - tévésorozat nyurga Torma Piroskájaként zárta szívébe a nagyközönség. Leghíresebb filmje azonban az Oscar-díjas Mephisto, az abban szerzett ismertségének köszönhette ugyanis, hogy Amerikába érkezve lehetőséget kapott a tanulásra, majd később színészi pályájának folytatására is. Egyébként 1981-ben hagyta el az országot, először Párizsba ment, ahol Jean-Luc Godard azonnal filmszerepet ajánlott neki, de ő Amerikát választotta. Előbb a nyelvet tanulta meg, majd következtek a szerepek, végül pedig már ő tanított a kaliforniai állami egyetemen. Az amerikai siker sem szédítette el, keresetéből betársult egy produceri irodába, úgyhogy anyagi gondjai nem voltak.

Megelégedett emberként jött haza pár éve, s itthon sem felejtették el, Márton András azonnal szerepet adott neki a Merlinben. Utoljára A miniszter félrelép című darabban tapsolhatunk neki, azóta visszavonultan él. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3418392305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása