Válogatott napi évfordulók

2024. május 04. 00:12 - hudobny

80 éves HUSZTI PÉTER

2024. május 4-én 80 éves HUSZTI PÉTER színész és rendező

Már a főiskolán kiderült tehetsége, így végzős hallgatóként két színház is hívta, Várkonyi Zoltán a Vígbe, Ádám Ottó pedig a Madáchba. Ő az utóbbit választotta, s bár emiatt Várkonyi évekig nem beszélt vele, nem bánta meg döntését - s Várkonyi is megbocsátott neki, amikor meglátta a II. Lajos király című darabban. Azonnal főszerepek sorát kapta, huszonévesen Peer Gyntöt alakította - óriási sikerrel -, majd jöttek a Shakespeare-darabok, volt például Hamlet és Lear király. Leghíresebb alakítása azonban az Othello máig emlékezetes Jágója, de sokaknak volt meghatározó színházi élménye az ő címszereplésével bemutatott Cyrano is.

Mivel annak idején a fél ország szerelmes volt bele, a film is lecsapott rá, játszott például a Fiúk a térről című filmben, bár örök szerelme a színház maradt, s főként a rendezés izgatta. Rendezett Shakespeare-darabot és ő vitte színpadra a nagysikerű Hoppárézimit. A közönség tanárként a Pygmalion Higgins professzorának szerepében láthatta, fiatal színészeink jórésze azonban valóságban is diákja volt, hiszen évtizedekig tanított a Főiskolán, s volt a főiskola rektora is. De persze tekintélyes beosztásában is megmaradt vérbeli komédiásnak, azóta több könnyed musicalben játszott, mint valaha.

Egészen életében elkerülték a botrányok, első felesége Dőry Virág volt, aki Ádám nevű fiát szülte neki, lassan egy fél évszázada azonban Piros Ildikó a felesége, akinek Gergely nevű fiát köszönheti. Több könyve is megjelent, elgondolkodtató olvasmány Királyok az alagútban című esszékötete, Emlékpróba című könyve pedig pár éve a karácsonyi könyvvásár egyik szenzációja volt. Jelenleg két könyve kapható, önéletrajzi trilógiájának 1. kötete sajnos régen elfogyott. (Kalendárium Press) 

Önéletrajzi trilógiájának első kötete sajnos már régen elfogyott, a 2. és a 3. részéből azonban még van néhány példány, és most 25% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3018394021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása