Válogatott napi évfordulók

2024. május 14. 00:13 - hudobny

55 éves CATE BLANCHETT

2024. május 14-én 55 éves CATE BLANCHETT ausztrál színésznő

Melbourne mellett született, de francia gyökerei vannak, a La Manche-csatorna első átrepülőjének, Louis Blériot-nak kései leszármazottja. Talán őse példáján felbuzdulva ő is kalandos utazásba kezdett, 16 évesen elindult egy kis világcsavargásra, Egyiptomban pedig belekeveredett egy filmforgatásba. Bekerült statisztának, s annyira megtetszett neki a dolog, hogy elhatározta: színésznő lesz.

Hazament, beiratkozott egy színiiskolába és hamar felfedezte a film. Még hamarabb lett belőle világsztár, a pályakezdése utáni évben az Elizabeth főszerepe után mindenki róla beszélt. Megkapta a Golden Globe-díjat is, s szinte szétszedték a filmrendezők. Évente két-három filmet forgat - de 2000-ben például ötöt -, köztük olyan népszerű filmeket, mint A tehetséges Mr. Ripley A Gyűrűk ura és az Aviátor. Utóbbival a csúcsra is feljutott, már amennyiben megkapta érte az Oscar-díjat. Pontosabban a csúcsra 2014-ben jutott fel, mert míg az Aviátor mellékszereplőjeként kapott Oscart, ekkor a Kék jázmin főszerepéért ítélték oda neki az aranyszobrocskát.

De egyébként nem nagyon érdeklik a díjak, mint ahogy nem nagyon érdekli Hollywood sem, az ausztrálok külön díjazzák, hogy otthon lakik. Pár éve három másik ausztrál Oscar-díjassal egyetemben az ő képét is kinyomtatták bélyegen, "Millió és millió ausztrál fog nyaldosni, már alig várom" - nyilatkozta sajátos humorával.

Magánéletéről nem szívesen nyilatkozik, de nincs is nagyon miről, 1997 óta él első házasságában, szült három szép fiú gyereket, s van egy örökbefogadott lánya is. Igaz viszont, ha nagy néha nyilatkozik egy bulvárlapnak, nem tesz lakatot a szájára. Amikor boldog házasságának titka felől faggatták, kacér mosollyal annyit mondott: "A sok-sok szex a titka mindennek." (Kalendárium Press)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3818402173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása