Válogatott napi évfordulók

2024. május 17. 00:12 - hudobny

120 éve született JEAN GABIN

2024. május 17-én 120 éve született JEAN GABIN francia színész

Minden tekintetben elütött az átlagos sztároktól, nem foglalkozott sem a nagyközönséggel, sem a kritikával - alig-alig iskolázott ember lévén egyébként sem olvasott a turfon kívül semmit -, igazából nem érdekelte az egész filmes felhajtás.

Apja azonban színész volt, s a szigorú atyai parancsnak engedelmeskedve mégiscsak elment egy meghallgatásra, amelyen - rendkívül fess fiatalember lévén - megakadt rajta a kor ünnepelt sztárjának, Mistinguette-nek a szeme, s őt választotta ki éppen Amerikában vendégszereplő partnere, Maurice Chevalier helyébe. Gabin férfiasságának persze hízelgett a szépasszony kacérkodása, s az előadáson oly szenvedélyesen hódolt a művésznő formás idomainak, hogy kirobbant a botrány, Chevalier  - aki a magánéletben is Mistinguette partnere volt - meg is üzente neki Amerikából; vigyázzon magára, mert ha hazajön, beveri a pofáját.

A filmesek viszont azonnal lecsaptak a durván faragott, nagyszájú, szemtelen, de éppen ezért különlegesen vonzó férfira, s elindították a világhírnév felé. Ami a legkevésbé sem vonzotta, pedig közel száz filmet forgatott, olyan nagysikerű alkotásokban játszott főszerepet, mint A nagy ábránd, a Mire megvirrad, az Átkelés Párizson vagy a Nyomorultak. Sokak példaképe volt, Lino Venturát annyira lenyűgözte a játéka, hogy miatta hagyott fel a bokszolással, és választotta a színészetet.

Gabint a halhatatlanság sem érdekelte, már életében kikötötte, hogy hamvait szórják a tengerbe, s mikor megkérdezték tőle, miért, a rá jellemző szabadszájúsággal azt felelte: "Az én síromra ne sz...jon senki!" (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képen látható könyvet antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8018405887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása