Válogatott napi évfordulók

2024. május 23. 00:03 - hudobny

120 éve született PALOTAI BORIS

2024. május 23-án 120 éve született Nagyváradon PALOTAI BORIS írónő

Élménygazdag - bár nem túl mozgalmas - élete volt, s mivel egy híján nyolcvan évet élt, volt mit megírnia. Ráadásul korán is kezdte; huszonévesen már könyvei jelentek meg, pályadíjat nyert az Athenaeumtól és pályázatot a Nyugatnál. Nővé is hamar megérett, éppen csak betöltötte tizenhetedik életévét, amikor férjhez ment, gyereket szült, s még nem volt húszéves, amikor özvegyen maradt. Tragikusan gyönyörű eset; olyan szerelmesek voltak a férjével, hogy átsétáltak egy emlékezetesen cudar szilveszter éjszakát - amikor a madarak lefagytak az ágakról -, a férje megfázott, és a tüdőbaj másfél év alatt elvitte. Egyszer látta a kisfiát, egy üvegajtón keresztül. Regénybe illő történet, s bár számos remek regény, novella, filmforgatókönyv fűződik a nevéhez, ezt sosem írta meg - bár élete végén egyszer írásban elmesélte. Nagyon meggondolta, mit hogyan ír, művei ugyanis rendkívül népszerűek voltak, így vigyáznia kellett minden mondatára. Egyszer például felkereste egy ismeretlen lány, hogy tudja, a Zöld dió című regényének női főszereplőjét róla mintázta, változtassa meg tehát azonnal a szomorú befejezést, mert ő boldog akar lenni. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press az írónő Bejöhetsz hozzám panaszkodni című könyvét ajánlja antikvár példányban. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5818407087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása